Elég egy rossz mozdulat a teljes anyagi csődhöz

Az egyik legveszélyesebb ágazat az építőipar

Balesetvédelmi szempontból továbbra is az építőipar a legveszélyesebb, és bár az utóbbi időben megnőtt az idős szakemberek száma az ágazatban, nem ők rontják a statisztikát. A külföldi, gyakran fekete alkalmazásban lévő munkavállalók nem kapnak megfelelő képzést - az építőiparban fellelhető tényezők azonban orvosolhatóak lennének szigorúbb ellenőrzéssel és a két oldal szemléletváltásával.

A munkabalesetek teljes költségének több mint háromnegyede a munkavállalót terheli, míg a munkaadóra csupán 5 százalék hárul, a fennmaradó költség a társadalmi költség – derül ki az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének konzorcium elemző tanulmányából. A balesetek a költségvetés számára is jelentős kiadással járnak. Németországban 2016-ban 1,23 milliárd eurót, míg Magyarországon 17,2 milliárd forintot tettek ki a munkabalesetekhez köthető táppénz kiadások. A balesetmegelőzés megtérülő befektetés a vállalkozások számára.

Az egyik legveszélyesebb ágazat az építőipar, és bár a szabályozás megfelelő, probléma azok betartásával van, úgy a munkáltatói, mint a munkavállalói oldalon. Az építőiparban fellelhető tényezők, amelyek a munkabalesetek magas számát magyarázhatják, részben orvosolhatóak lennének szigorúbb ellenőrzéssel és a két oldal szemléletváltásával – írják a közleményben.

Nem az idősekkel van a gond

A megnövekedett feladatok elvégzése és a munkaerőhiány miatt egyre több idősebb korú munkatársat hívnak vissza az építési vállalkozók a megnövekedett feladatok elvégzéséhez, az idősebb kor azonban – a közvélekedéssel szemben - nem játszik jelentős szerepet a teljesítményben és a munkabalesetekben. Az idősebb munkavállalók tapasztalatukkal és precízebb munkavégzéssel ellensúlyozhatják a lassabb munkavégzésüket. Egyes kutatások szerint az életkorból adódó fiziológiai változások (csökkenő izomerő, ízületi hajlékonyság, hallás, látás) közül több - különböző intézkedésekkel - ellensúlyozható, míg a szellemi képességekben a visszaesés csak 70 éves kor felett válik jelentőssé.

Pár javaslat

A problémát az jelentheti, hogy bár tapasztalatukból kifolyólag fiatalabb munkatársaiknál kevesebb munkabalesetben érintettek, a felépülési idejük hosszabb. A külföldi tapasztalatok alapján Magyarországon is megvan a veszélye, hogy a külföldi munkavállalók nagyobb valószínűséggel szenvednek munkabalesetet. Ennek oka a nyelvi és kulturális eltérések, valamint a feketefoglalkoztatás, de hasonlóan az idősödő munkavállalókhoz a külföldi munkavállalók esetén is jelentős szerepet játszik a munkabalesetekben a megfelelési kényszer, az állásvesztéstől való félelem.

Az ÉVOSZ által vezetett konzorcium elemző tanulmány az építőipari balesetek helyzetértékelésére, az ágazati kockázatok elemzésére, a megelőzés és a munkaegészségügy javítása érdekében készült, ez alapján a következő főbb pontokat fogalmazták meg:

  • Szükséges a feketefoglalkoztatás visszaszorítása, mivel ennek következtében elmarad a szükséges munkavédelmi oktatás, valamint a munkavállalókat védő intézkedések, így jelentősen nő a balesetveszély, emellett a kisebb sérüléseket sem jelentik a munkáltatók, amelynek következtében a sérültek elesnek a szociális támogatásoktól és a megfelelő orvosi ellátástól.
  • Az idősödő munkavállalók részére előnyös átképzési programok szervezése, így jelentősen csökkenthető ily módon a korai nyugdíjba vonulás.
  • Építőipari biztonsági partnerség program létrehozása. A programban résztvevő cégek vállalnák, hogy a törvényi szabályozáson felül is tesznek a munkavédelem érdekében, ez jelentsen versenyelőnyt számukra az építési-beruházási célú és a magánmegrendeléseknél egyaránt.
  • Szükséges munkavédelmi felügyelők és a munkaellenőrzések számának növelése, mivel a munkavállalókra jutó ellenőrök száma hazánkban jelentősen elmarad a németországi adatoktól.
  • Jelenleg a középfokú oktatásban a diákok egy jelentős hányada nem részesül munkavédelmi oktatásban, még alapismeretek szintjén sem, fontos lenne már gyerekkorban kiemelni az egészséges és biztonságos munkavégzés fontosságát.

Több blog bejegyzés

Vegyi anyagok korlátozásával csökkentené a rák kockázatát az EU

Az Európai Bizottság öt rákkeltő vegyi anyag használatának korlátozására tett javaslatot a...

0 hozzászólás